28 czerwca

Domowy, toskański makaron pici

W poście o podróży do Toskanii wspomniałam o pysznym makaronie zwanym pici. To takie grubsze spaghetti, podawane z różnymi sosami. Nam najbardziej smakował ten z serem pecorino i pieprzem. 

W Pienzy kupiliśmy specjalny wałek do tegoż makaronu, pecorino, a na miejscu już kupiliśmy mąkę typu 00. Na włoskich stronach wyszukałam przepis, jak zrobić pici i nie pozostało nic innego jak zabrać się za jego zrobienie.

Jeśli komuś przyda się przepis na ten makaron to tutaj go zamieszczam, z moimi uwagami, które nasunęły mi się podczas jego robienia.

Toskański makaron

Składniki na makaron dla 2 osób:
- 200 g mąki 00 (u nas to mąka na pizzę)
- 100 ml wody (dobrze ciepłej)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 szczypta soli

Wykonanie ciasta:
1. Mąkę przesiewamy tworząc z niej kopczyk w środku z dołkiem, do którego powoli wlewamy olej, a następnie ciepłą wodę (z rozpuszczoną w niej solą), mieszając najpierw widelcem, a następnie ręką do momentu aż cała woda zostanie wchłonięta.

2. Następnie wszystko energicznie zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta (powinno być zwarte i elastyczne), które po wyrobieniu owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej.

3. Po upływie czasu odpoczynku ciasto dzielimy na mniejsze 3 części, a następnie rozwałkowujemy nadając mu grubość około 3-4 mm.

4. Rozwałkowane ciasto obsypujemy mąką i używając prążkowanego wałka do ciasta (również dokładnie obsypanego mąką) i dobrze go dociskając rolujemy po cieście, by utworzyły się cienkie paski. Jeśli nie mamy takiego wałka można ciasto pokroić nożem na szerokość około 3-4 mm. Następnie trzymając końce pasków lekko je rozciągamy na długość mniej więcej 20 cm. Paski makaronu nie muszą być idealnej średnicy. W Toskanii jedliśmy kilka razy pici i przyznam, że makaron robiony domowym sposobem smakował najlepiej, a nie ten formowany maszynowo (taki idealnie równy).

Toskański makaron

5. Gdy makaron jest gotowy, trzeba mu pozwolić wyschnąć, posypując go mąką, aby zapobiec jego sklejaniu (tak jak w przypadku każdego świeżego makaronu).

Toskański makaron

6. Po wyschnięciu wrzucamy makaron na osoloną wodę, po czym lekko zamieszać. 
Gotujemy około 6-8 minut.

Składniki na sos:
- 40-50 g drobno tartego sera pecorino
- 1 łyżka oliwy extra vergin
- 80-100 ml wody z gotowania makaronu
- pieprz do smaku (smakuje lepiej, gdy jest go więcej)

Wykonanie sosu z sera pecorino i pieprzu:
1. Na głębszą patelnię (na małym ogniu) wlewamy wodę z gotowania makaronu i mieszamy  z oliwą oraz większą częścią startego sera pecorino (zostawić tyle, ile zechcemy posypać gotowe danie), aż te wszystkie składniki utworzą krem. Jeśli okaże się, że sos jest zbyt płynny, dodajemy więcej pecorino, jeśli jest zbyt suchy, dodajemy więcej wody z gotowania.

2. Gdy makaron będzie ugotowany, odcedzamy i wkładamy na patelnię z sosem (cały czas na małym ogniu) i dokładnie mieszając gotujemy jeszcze przez około 1 minutę.

3. Następnie wykładamy na talerze i bezpośrednio nad makaronem jeszcze trochę posypujemy serem i świeżo zmielonym pieprzem. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj na mój Instagram

Copyright © Majowe Pasje