MENU

19 grudnia

Świąteczne uszka do barszczu

Dzisiaj zabraliśmy się z mężem za robienie uszek do barszczu czerwonego. 

Z pomocą wałkownicy (przystawki do naszego robota) praca poszła nam bardzo szybko.

Z pół kilograma mąki wyszło nam 140 uszek. 

I tak powoli rozpoczęliśmy ostatni tydzień przygotowań do Świąt.

Ps:

W Internecie jest mnóstwo przepisów na ciasto pierogowe, ale robiąc co roku pierogi z córką wypracowałyśmy własny przepis, jeśli komuś się przyda to poniżej zamieszczam.

Składniki na około 50 sztuk pierogów:

  • 1/2 kg mąki pszennej (luksusowej)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 jajko (roztrzepane)

Wykonanie:

Odmierzoną ilość mąki mieszam z solą, potem robię dołek dodaję olej i gorącą wodę, po czym wszystko mieszam łyżką. Następnie dodaje jajko i wyrabiam ręcznie do momentu, kiedy ciasto staje się jednolite i elastyczne. Na jakieś 5 minut zostawiam ciasto pod przykryciem (ja przykrywam na stolnicy plastykową miską), żeby odpoczęło.

Potem kroję po kawałku ciasta i wałkuję, cały czas resztę przykrywając. Pierogi wrzucam na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotuję około 3-4 minut w zależności od grubości ciasta.

Podobne Posty:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj na mój Instagram

Copyright © Majowe Pasje