Z pomocą wałkownicy (przystawki do naszego robota) praca poszła nam bardzo szybko.
Z pół kilograma mąki wyszło nam 140 uszek.
I tak powoli rozpoczęliśmy ostatni tydzień przygotowań do Świąt.
Ps:
W Internecie jest mnóstwo przepisów na ciasto pierogowe, ale robiąc co roku pierogi z córką wypracowałyśmy własny przepis, jeśli komuś się przyda to poniżej zamieszczam.
Składniki na około 50 sztuk pierogów:
- 1/2 kg mąki pszennej (luksusowej)
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 jajko (roztrzepane)
Wykonanie:
Odmierzoną ilość mąki mieszam z solą, potem robię dołek dodaję olej i gorącą wodę, po czym wszystko mieszam łyżką. Następnie dodaje jajko i wyrabiam ręcznie do momentu, kiedy ciasto staje się jednolite i elastyczne. Na jakieś 5 minut zostawiam ciasto pod przykryciem (ja przykrywam na stolnicy plastykową miską), żeby odpoczęło.
Potem kroję po kawałku ciasta i wałkuję, cały czas resztę przykrywając. Pierogi wrzucam na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotuję około 3-4 minut w zależności od grubości ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz