25 listopada

Bożonarodzeniowy makowiec

Makowiec to nie tylko smaczne ciasto, to wspaniała tradycja symbolizująca obfitość i szczęście na Boże Narodzenie.

Przepis na makowiec

Ciasto to piekę zazwyczaj tylko na te zimowe święta i pewnie dlatego jest tak wyczekiwane. Do jego zrobienia korzystałam wcześniej już z wielu recept, by wreszcie z kilku wcześniej wypróbowanych przepisów stworzyć swój własny, który spełnia moje oczekiwania. 

Otóż lubię, kiedy ciasto drożdżowe jest puszyste, wilgotne i długo świeże. I by masa makowa nie odstawała od ciasta, była aromatyczna i również wilgotna. 

A oto według mnie przepis na pyszny makowiec, idealny na tę okazję.

Z podanej niżej porcji wychodzą dwa makowce pieczone w blachach o wymiarach 35x11cm.

Tajemniczym dodatkiem do tego ciasta jest tangzhong, czyli japońska metoda na pastę z mąki, z dużą zawartością glutenu,  gotowana na mleku w temperaturze 65°C, która poprawia teksturę ciasta i wydłuża jego świeżość.

Poniżej wszystkie składniki, tj.:
Na tangzhong:
- 100 g mleka
- 20 g mąki typ 650

Na masę makową:
- 400 ml mleka
- 400 g maku (gotowego już przekręconego)
- 200 g cukru do wypieków
- 1 jajko (rozm. L)
- 1 żółtko (z jajka rozm. L)
- 35 g drożdży
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3,5 łyżeczki bułki tartej
- 4-5 kropli aromatu migdałowego
- 1,5 łyżeczki pasty waniliowej
- 120 g rodzynek
i dodatkowo, jeśli ktoś lubi:
- 3 łyżki pokrojonej w kostkę kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki tortowej 
- 100 g cukru pudru
- tangzhong
- 50 g świeżych drożdży
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 150 g masła (miękkiego)
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 1,5  łyżeczki pasty z wanilii

Na lukier:
- sok z 1 pomarańczy lub cytryny
- ok. 1 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka masła

Przygotowanie tangzhong:
1. Do miski wlać odmierzoną ilość mleka, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, żeby pozbyć się grudek.
2. Następnie zawartość przelać na patelnię i postawić na małym gazie lub płycie, cały czas mieszając szpatułką, do powstania gęstego i spoistego kleiku.
3. Zostawić do wystygnięcia.
Tangzhong można przygotować dzień wcześniej i włożyć w plastikowym pojemniku do lodówki.

Przygotowanie masy makowej:
1. Do garnka wlać mleko, podgrzać, następnie dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia składników. Po chwili dodać gotowy, przekręcony mak, wymieszać, dodać bakalie.
Gotować na małym ogniu, mieszając, aż masa lekko zgęstnieje.
2. Zestawić garnek z palnika i poczekać aż masa napęcznieje i przestygnie.
3. Następnie do masy makowej dodać całe jajka i żółtka, cukier waniliowy, aromat migdałowy, oba rodzaje mąki, bułkę tartą, a na końcu rozdrobnione drożdże i wszystko dokładnie wymieszać. Dodane drożdże sprawią, że masa makowa urośnie na równi z ciastem i nie zrobią się dziury między ciastem a makiem.

Przygotowanie ciasta:
1. Drożdże wymieszać z letnią śmietaną i dwoma łyżkami cukru pudru, z podanej, całej porcji i pozostawić do lekkiego wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, żółtka, całe jajka i resztę cukru oraz przestudzony tangzhong i wszytko wyrobić hakiem w mikserze. Na koniec dodawać stopniowo pokrojone w kostkę miękkie masło. Ponownie wyrobić ciasto, aż wchłonie cały tłuszcz i stanie się elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i zostawić na 30 min.
3. Po wyrośnięciu uderzyć piąstką w środek ciasta, wyjąć z miski i jeszcze chwilę wyrobić ręcznie.
4. Wyrobione ciasto rozwałkować w prostokąt, na grubość ok. 0,8 cm, posmarować roztrzepanym białkiem i nałożyć masę makową, zostawiając 2 cm odstępu od zewnętrznych brzegów.
5. Zawinąć pozostawione odstępy na dłuższych brzegach ciasta do środka (na mak), następnie, zaczynając od krótszego brzegu, zwinąć ciasto w rulon tak, żeby jego łączenie znalazło się na spodzie ciasta.
6. Zawinięte rulony owinąć dokładnie w papier do pieczenia (łącznie papieru powinno znaleźć się na spodzie ciasta), zostawiając od góry wolną przestrzeń na dwa palce.
7. Zostawić ciasto w brytwance, by jeszcze wyrosło, do momentu kiedy wypełni wolną przestrzeń pod papierem.
8. Tak wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego, do 180oC piekarnika i pieczemy ok. 40 - 45 minut (pieczenie z włączoną opcją góra - dół). Po tym czasie ciasto sprawdzamy wykałaczką i gdy będzie sucha, ciasto jest upieczone.
9. Upieczony makowiec wyjąć z piekarnika, a po kilku minutach z keksówek na drewnianą deskę.
Po wyjęciu ostrożnie rozwinąć z papieru, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić w ten sposób do wystygnięcia.
10. Po wystygnięciu można ciasto polukrować.

Przygotowanie lukru:
1. Do miski przesiać przez sitko cukier puder.
2. Powoli dolewać sok z cytryny lub pomarańczy i za pomocą łyżki bardzo dokładnie ucierać, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Na koniec dodać miękkie masło, które sprawi, że lukier będzie bardziej elastyczny.
3. Kiedy uzyskamy gładką i lekko lejącą konsystencję lukru, polać makowiec.
4. Podawać po zastygnięciu lukru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj na mój Instagram

Copyright © Majowe Pasje