MENU

14 stycznia

Rogaliki wiedeńskie

Wieki temu koleżanka dała mi przepis na rogaliki wiedeńskie. Przyznaję, że wtedy go nie wypróbowałam, ale właśnie przyszedł czas, że wczoraj skusiłam się by je upiec. 



Dość szybko się je robi, a jak do tego rozpieszczają nasze podniebienie, zresztą przeczytajcie jak je zrobić i spróbujcie sami.

I tak potrzeba będzie:
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 100g zmielonych orzechów włoskich (mogą być też obrane orzechy laskowe, albo wybrane orzechy pół na pół z  migdałami)
- 300g mąki pszennej
i do posypania cukier puder z dodatkiem cukru wanilinowego.

Przygotowanie ciasta zaczęłam od zmielenia orzechów.
Następnie utarłam masło z cukrem pudrem, potem dodałam żółtka z cukrem waniliowym, sól, a na koniec mąkę ze zmielonymi orzechami i wszystko dokładnie wyrobiłam. 
Gotowe ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na około 45 minut do lodówki.
Po schłodzeniu kroiłam wąskie kawałki, by je zrolować (jak ciasto na kopytka) i po podzieleniu na mniejsze kawałki formowałam coś na kształt rogalika.
Uformowane rogaliki układałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym włożyłam ją do piekarnia (z włączoną funkcją termoobiegu), kiedy osiągnął temperaturę 160°C i piekłam przez około 15-16 minut.
Po wyjęciu blachy z piekarnika, jeszcze ciepłe rogaliki posypałam cukrem pudrem.


Gdy ciastka wystygły przełożyłam je do metalowych puszek.


Z tej porcji wyszło mi ponad 60 rogalików, ale wszystko zależy od tego, jakiej będą wielkości, jak zrobicie je cieńsze i mniejsze to wyjdzie nawet 80 sztuk.

Podobne Posty:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj na mój Instagram

Copyright © Majowe Pasje